Jeste li znali?

Otkrivamo vam zanimljivosti koje bi svaki pravi ljubitelj Gavrilovića trebao znati.

Tri stoljeća povijesti

 • Brand Gavrilović je jedan od najstarijih brandova u svijetu i može se pohvaliti tradicijom dugom 330 godina.

Jelica

 • Prema liku trogodišnje Jelice Cekuš, udane Laktić, sestrične Đure Gavrilovića starijeg, u Beču je izrađen zaštitni znak tvornice Gavrilović i po njezinom imenu nazvan Jelica.  Jelica je odrastala s tvornicom, od malih nogu je grickala čvarke i salame. 

 • Grafičko rješenje Jelice, koja u ruci drži Zimsku salamu, osmislio je 1931. godine Andrija Maurović, jedan od najvećih hrvatskih crtača stripova.

Gavrilovićka Zimska salama

 • Kada su 1883. godine talijanski i petrinjski majstori uložili svoje znanje i umijeće u stvaranje nove salame, nisu ni sanjali da su na pragu velikog otkrića Gavrilovićke Zimske salame! Naime, sve salame su se tijekom sazrijevanja „pokvarile” i dobile omotač od bijele plemenite plijesni po kojoj je Gavrilovićka i danas poznata. Upravo je plemenita plijesan zaslužna za posebnu aromu Gavrilovićke Zimske salame.
 • Gavrilovićka Zimska salama, primabalerina među salamama, krasila je svečane stolove austrijskih careva, velikog Napoleona i njegovih generala, a svojedobno je i Josip Broz Tito svoju gošću Sofiju Loren oduševio ovom delicijom unikatnog okusa na projekciji snimanja filma „Bitka na Neretvi“.
 • Gavrilovićka salama (Zimska salama) nosi znak Izvorno hrvatsko.

Čajna kobasica

 • Dobila je ime sredinom 19. stoljeća u malom baltičkom gradu Rugenwaldeu. Ime „čajna kobasica” izvedeno je izravno iz navike serviranja sendviča pripremljenih od te kobasice u isto vrijeme kada se servirao i čaj.

Odlično je, od Gavrilovića je!

 • Ovaj, kupcima vrlo dobro poznat slogan zasniva svoju istinitost na bogatoj, više od tri stoljeća dugoj obiteljskoj tradiciji prerade mesa koju kroz stoljeća prenosi devet generacija Gavrilovića.
 • Tvorac prepoznatljivog slogana koji se desetljećima veže uz Gavrilovićeve proizvode je marketinški stručnjak Marijan Serdarušić. Od 1965. godine radio je veliki broj kampanja za Gavrilović kao šef Odjela za istraživanje tržišta i propagandu. Tada vjerojatno nitko nije ni slutio kako će baš njegova izreka biti ta koja će postati sinonim za izvrsnost Gavrilović kvalitete ne samo u našoj zemlji nego i mnogo dalje.

Jetrena pašteta

 • Tradicija proizvodnje finih pašteta u Gavriloviću seže u davnu 1938. godinu. Kao tehnološku inovaciju toga doba, Gavrilović je Jetrenu paštetu pakirao u hermetički zatvorene limene kutije, preteče današnjih konzervi. Od tada pa do danas, Gavrilovićeve su paštete jedinstveni  proizvod u koji je utkano veliko znanje i iskustvo.

Mesni doručak

 • Mesna industrija Gavrilović je prva koja je počela proizvoditi Mesni doručak, mesnu konzervu vrhunske kvalitete. Tajna njegove originalnosti krije se u više od šest desetljeća usavršavanoj proizvodnji, odabiru i soljenju mesa te u optimalnoj termičkoj obradi te je nositelj oznake Hrvatska kvaliteta.