Povijest
Danas tvrtkom upravlja deveta generacija obitelji Gavrilović. Upravo po tom dugom obiteljskom naslijeđu tvrtka Gavrilović jedinstvena je u Hrvatskoj i među rijetkim je takvim obiteljskim tvrtkama u svijetu. Mesna industrija Gavrilović opremljena je najmodernijim industrijskim strojevima i proizvodnim linijama.
Kako je sve počelo?
1690
Još u XVI. stoljeću Turci su podigli tvrđavu na mjestu današnje Petrinje. Nakon njihovog protjerivanja na ušću Petrinjčice u Kupu razvija se nova Petrinja kao značajno vojno i trgovačko središte u okviru Vojne krajine. Prvi Gavrilovići dolaze u Petrinju već polovicom XVII. stoljeća bježeći pred Turcima, braća Ivan i Petar počinju se baviti mesarskim zanatom.
1775
Nakon protjerivanja Turaka, u Petrinji buja novi život. Godine 1773. carica Marija Terezija određuje Petrinju za središte cehovskog obrta za cijelu Krajinu. Među osnivačima mesarskog ceha u Petrinji nalaze se i braća Gavrilović.
1809
Petrinja je u sastavu Napoleonove Ilirije od 1809. do 1813. godine, a Napoleonov maršal Marmont pretvara Petrinju u sjedište svoje pukovnije. Braća Gavrilović glavni su opskrbljivači Napoleonovih trupa u tadašnjoj Vojnoj krajini.
1822
Ivan Gavrilović, zajedno s nekolicinom petrinjskih mesara i trgovaca, osniva prvu manufakturu.
1848
Mesari Josip i Ivan Gavrilović glavni su opskrbljivači Jelačićeve vojske mesom i mesnim proizvodima prigodom godišnjih vojnih vježbi.
1883
Poduhvatni sinovi pokojnog Mate Gavrilovića registriraju tvrtku Mate Gavrilović i drug. U tvornici radi pedesetak zaposlenika i dnevno se kolje 50 svinja. Nastaje recept za Zimsku salamu.
1889
Tvrtka je krajem 1889. godine upisana u sudski registar pod nazivom Prva hrvatska tvornica salame, kobasica i sušena mesa M. Gavrilovića sinovi — Petrinja. lzvještaj Trgovačke komore iz Zagreba ističe: „mlada braća Gavrilovići preurediše i potom osnovaše 1889. godine veliku tvornicu salame, slanine suhog mesa te urediše salaš vlastite potrebe, kojeg kane postepeno povećavati, kako bude ta industrija napredovala.
1891
Novine izvješćuju o tome kako Prva hrvatka tvornica salame, sušena mesa i masti potiskuje stranu konkurenciju svojim vrsnim proizvodima kao što su suha mesa, slanine, mast. Hrvatska salama, preteča današnje Zimske salame, vezana hrvatskom trobojnom špagom dobiva počasnu diplomu na Jubilarnoj gospodarsko-šumarskoj izložbi.
1894
Te godine zima je bila osobito oštra što je pogodovalo kvaliteti Zimske salame koja je na međunarodnoj izložbi u Beču osvojila zlatnu kolajnu s likom nadvojvode Franza Ferdinanda.
1906
Tvornica koja je tada zapošljavala 120 zaposlenika svoje proizvode prodavala u Ugarskoj, Njemačkoj, Bosni, Švicarskoj, Maloj Aziji, Palestini i Egiptu u potpunosti je modernizirana. U Beču se otvara lijepo i moderno opremljena mesnica.
1912
Godine 1907. izgrađena je električna centrala i Petrinja je dobila električnu rasvjetu, a 1912. u tvornici je uređen poseban salamski pogon jer je potražnja svakim danom bila sve veća.
1921
U novinskom oglasu čitamo:
„Poznata vrsnoća njezinih proizvoda daje... jamstvo, da ću poštovane mušterije u svakom pogledu najbolje poslužiti, a na skladištu svaki dan držati osim svih vrsti sušena mesa, slanine i masti, i I-a salamu, friške hren kobasice, safalade, kranjske kobasice, pariške kobasice, prašku salamu, krvavice itd. sve potpuno friško dostavljeno mi svaki dan iz tvornice...“
1926
U Petrinji se godišnje proizvodi 60 vagona salame, 20 vagona masti i 5 vagona konzervi. Andrija Maurović osmislio je lik Jelice po nećakinji vlasnika koji se od tada pa do danas nalazi na svim proizvodima.
1933
Povodom 50 obljetnice tvrtke novinari iz više redakcija zagrebačkih dnevnih i tjednih novina posjećuju tvornicu, slijedili su naslovi kao npr. Od male kobasičarne do velepoduzeća u Srednjoj Europi, 50-godišnji intenzivni rad, Domaći kapital, Nacionalni karakter tvornice i sl.
1938
Među Gavrilović specijalitetima nalazi se Gavrilovićeva salama La vrste, Planinarska salama, Milanska salama, Mortadela La vrste i nova Jetrena pašteta.
1945
Drugi svjetski rat je završen. Tvornica je konfiscirana i postaje društveno vlasništvo. Obitelj Gavrilović odlazi u emigraciju.
1952
Gavrilović ponovo izvozi u Njemačku, Austriju, Italiju, Čehoslovačku i Veliku Britaniju.
1965
Otvorena je nova, moderna tvornica.
1968
Gjuro II Gavrilović vraća se kao tehnički savjetnik u Petrinju te na Zagrebačkom velesajmu iste godine, sa zlatnom medaljom nagrađene su: Gavrilović salama, buđola, Petrinjske kobasice, frankfurtske kobasice, Gavrilovićeva pašteta i goveđi gulaš.
1991
Gjuro III Gavrilović kupuje “Gavrilović” iz stečaja.
1995
Ponovo je uspostavljena proizvodnja u pogonu u Petrinji.
2003
Zimskoj salami i Kulenu dodijeljen je znak HGK Izvorno hrvatsko. Jetrenoj pašteti i Mesnom doručku dodijeljen je znak HGK Hrvatska kvaliteta.
2008
U istraživanju Brandpuls agencije Puls, Gavrilović je najprepoznatljiviji i najbolje ocjenjeni hrvatski brand u prehambenoj industriji: 98,796 potrošača u Hrvatskoj poznaje Gavrilović.
2012 - 2019
Njemački DLG krovna europska organizacija za nezavisno testiranje i ocjenjivanje kvalitete prehrambenih proizvoda od 2012. do 2019. dodjeljuje zlatne medalje Zimskoj salami, Di Gusto salamama Romani i Divini, Srijemskoj kobasici, Čajnoj pašteti, te za Panonicu Croaticu s chilli paprikom i Panonicu Croaticu s paprom. Srebrne medalje dodjeljuje Čajnoj kobasici, Graničarskoj kobasici, Gavrilovićevom kulenu i Jetrenoj pašteti. Broncu dodjeljuje Sudžuku i Mesnom doručku.
2018 - 2019
U okviru prvog i drugog hrvatskog istraživanja zadovoljstva potrošača proizvodima i uslugama, u kojemu su proizvode na hrvatskom tržištu ocjenjivale hrvatske majke, Gavrilović je odnio pobjedu u kategorijama trajne salame, trajni naresci, paštete, šunka u ovitku, tirolska salama i hrenovke te dobio oznaku «Odabrale mame».
2020
Veliko istraživanje Coolest Brands koje je JoomBoos napravio u suradnji s Ipsosom, a vezano uz brandove koje Generacija Z smatra COOL. U kategoriji salama izabran je Gavrilović!
2021
Vlasnik Mesne industrije Gavrilović, Georg Gavrilović stariji potpisao je Ugovor o donaciji objekta i pripadajućeg zemljišta za srednju školu u Petrinji. Uz zgradu škole, površine 2400 m2, donira se dvorište ukupne površine preko 8000 m2 te oprema za informatičku radionicu.
2021
Njemački DLG krovna europska organizacija za nezavisno testiranje i ocjenjivanje kvalitete prehrambenih proizvoda od 2021. dodjeljuje zlatne medalje Zimskoj salami, Čajnoj kobasici, Srijemskoj kobasici te novoj liniji pašteta Art Kokošja Classic, Pileća Roasty, Pileća Classic te našoj prvoj ribljoj pašteti od Tune.