Gavrilović darovao zgradu Srednjoj školi Petrinja

Svečano potpisana donacija zgrade škole od 2400 m2 i pripadajućeg zemljište površine većeg od 8000 m2.

 

Gradska srednja škola uništena je potresom i nakon pregleda struke, proglašena je neuporabljivom. Na Gavrilovićevu inicijativu i poziv, odmah je odgovorio ravnatelj Srednje škole Petrinja, gospodin Milan Orlić te ogromnim angažmanom izgurao protokole do kraja, te u kratkom roku skupio sve potrebne suglasnosti, te osigurao status za potpis Ugovora o donaciji.

Vlasnik Mesne industrije Gavrilović, Georg Gavrilović stariji je svečano potpisao s ravnateljem Srednje škole Petrinja Milanom Orlićem Ugovor o donaciji objekta i pripadajućeg zemljišta Gavrilovićeve škole. Uz zgradu škole, površine 2400 m2, donira se i dvorište ukupne površine preko 8000 m2, a koje je potrebno za izgradnju igrališta, parkirališta te ostale infrastrukture buduće Petrinjske srednje škole. Svečanim potpisivanju u velikoj dvorani Gavrilovićeve tvornice u Petrinji nazočili su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić.

– Nakon potresa kad smo shvatili kakva je situacija, moj sin i ja smo se u istom času htjeli jedan drugom reći tu ideju. Zgrada koju doniramo, nekad je bila škola za mesare, tu su imali nastavu teorije. Veselim se da ćemo ponovno biti susjedi. Nadam se da će djeca biti sretna kada uđu u školu – rekao je Georg Gavrilović dodajući da je moguće zgradu vrlo brzo pretvoriti u funkcionirajuću školu.

– Cilj nam je ovu zgradu osposobiti u najkraćem roku za održavanje nastave u duhu 21. stoljeća dok ćemo u sljedećim godinama budno pratiti obnovu naše povijesne zgrade. Naša misija je učenicima osigurati kvalitetno obrazovanje te pružiti sugrađanima nadu za opstanak i ostanak u našem zavičaju – rekao je ravnatelj srednje škole Petrinja Milan Orlić nakon potpisivanja ugovora.

Ova donacija rezultat je obećanja Predsjednika Uprave MI Gavrilović, Georga Gavrilovića ml., koji je petog siječnja, prilikom posjeta Predsjednika Vlade, gospodina Andreja Plenkovića tvornici, Premijeru Republike Hrvatske predložio i obećao da će Gavrilovićevu školu donirati Ministarstvu Znanosti i obrazovanja te Sisačko-moslavačkoj županiji, a u svrhu brze normalizacije života u Petrinji, te tako omogućiti nastavak kvalitetnog obrazovanja Petrinjskim školarcima, a što zasigurno jest prioritet i dobar temelj za novi početak.

– Pokazali su i ovime da ne misle samo na sebe, nego na zajednicu. Vjerujem da će i županiji kao osnivaču i ministarstvu olakšati da organiziramo nastavu u svim školama. Od 58 objekata koji su na ovom području bili oštećeni, 9 je potpuno neupotrebljivo, 12 nije sposobno za primanje učenika. Bilo je teško organizirati nastavu, ali većina naših učenika je krenula. Ovo je dobar početak i vjerujemo da ćemo i ovu zgradu brzo dovesti u funkciju – rekao je župan Ivo Žinić.

– Ministarstvo će osigurati sredstva za projektiranje. Vlada radi sve kako bi se čim prije osigurale financije iz europskog fonda solidarnosti. Postoje i određene donatorske inicijative. Znamo da je mađarska vlada ponudila da će financirati sanaciju jedne škole, nije odlučeno koje. U svakom slučaju, jedna krasna ljudska humana gesta obitelji Gavrilović. Konačno Petrinja jest Gavrilović i Gavrilović jest Petrinja – rekao je ministar Radovan Fuchs.

– Ovo je veliki poticaj i velika obveza, ali i putokaz Vladi i Stožeru da trebamo pronalaziti rješenja i donositi mjere kako bi zadržali mlade, kako bi ostali ovdje živjeti i pronašli posao, zasnovali obitelji. Ovaj kraj zaslužuje da ne ostane pust – zaključio je potpredsjednik Vlade Boris Milošević.