O piscu

Zvonimir Milčec

Zvonimir Milčec, književnik i novinar, cijeli je radni vijek bio profesionalni novinar. Radio je kao reporter, kolumnist, urednik izdanja i pomoćnik glavnog urednika u Večernjem listu te kao glavni urednik dvotjednika Zagrebački trg. Desetak je godina bio stalni kolumnist Jutarnjeg lista pa onda ponovo kolumnist Večernjeg lista. Pisao je kolumne na više web stranica i portala. Zadnja knjiga koju je objavio bila je o zagrebačkom Zoološkom vrtu.

Zvonimir Milčec nagrađen je novinarskom nagradom za životno djelo „Otokar Keršovani" 2009. godine. 

 

 

Od književnih nagrada dodijeljene su mu nagrade „Grigor Vitez" 1976. i „Mlado pokoljenje" 1977. te „Nagrada grada Zagreba" 1994. godine.

Napisao je romane "U Zagrebu prije podne" i "Čovjek od novina" te knjigu pripovijetki "Tekuće priče". Od dječje literature napisao je romane "Zvižduk s Bukovca", "Posljednji zvižduk", "Priča o novinama" i "Tajna krvavog nosa". Kao tematske cjeline objavio je u knjigama i cijelu biblioteku feljtona, podlistaka i kolumni o Zagrebu. Većina njegovih knjiga izašla je u ponovljenim izdanjima. Prevođen je na ruski, poljski, engleski i njemački, a neke su knjige poslužile kao predlošci za televizijske dokumentarne serije, igrano-dokumentarne filmove i kratke umjetničke filmove, a za što je autor Zvonimir Milčec ujedno i scenarist. Cjelokupni književni i novinarski rad Zvonimira Milčeca vezan je uz rodni Zagreb i apsolutni je rekorder u objavljenim podliscima i kolumnama o Zagrebu u novinama koje je pisao više od pedeset godina, redovito svaki tjedan.

1991. godine sudjelovao je u inicijativi podizanja spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj, rad akademskog kipara Stjepana Gračana. 1990. godine je bio aktivan u povratku Fernkornovog spomenika banu Jelačiću, a zahvaljujući Milčecovoj inicijativi i organizaciji, Zagreb se 1988. odužio Augustu Šenoi postavljanjem brončanog spomenika Marije Ujević u pjesnikovoj rodnoj Vlaškoj ulici.

Zvonimir Milčec „najzagrebačkiji" je autor s više od pola stoljeća

 

 

pisanja u novinama i tridesetak izdanih knjiga u ukupnoj nakladi više od tristo tisuća primjeraka. 2012. godine, u svom prepoznatljivom stilu, pisao je „Priče iz Gavrilovića", temeljene na stvarnim događajima iz duge Gavrilovićeve povijesti. Napisao je ukupno osamnaest zanimljivih priča, a sve su objavljene na www.gavrilovic.hr. 

Zvonimir Milčec umro je u Zagrebu 2014. godine u 76. godini života.