Jeste li znali

Čajna kobasica

Čajna kobasica svoje je ime dobila sredinom 19. stoljeća u malom baltičkom gradu Darłowo u Poljskoj (njem. Rügenwalde). Sendviči od ove vrste kobasica obično su se posluživali uz čaj, stoga ne čudi što su je njezini ljubitelji nazvali čajnom kobasicom. 

Frankfurtske kobasice

U okusima kobasice slične današnjoj frankfurtskoj kobasici uživali su stari Grci i Rimljani još u 9. stoljeću prije Krista. Način na koji se one spravljaju danas poznat je od davne 1280. godine, a razvijen je u njemačkom gradu Frankfurtu na Majni. Od 13. stoljeća do danas popularne frankfurterke proširile su se po cijelom svijetu!

Sacher hrenovke

U bečkom hotelu Sacher, poznatom prvenstveno po čokoladnoj torti Sacher, jedan od specijaliteta su i hrenovke. Serviraju se u plitkom mjedenom loncu uz naribani hren, senf i hrskavu žemičku.

Kranjska kobasica

Kranjskoj kobasici ime je dao austrijski car Franjo Josip 1801. godine na svom putovanju kroz pokrajinu Kranjsku. Seoski gostioničar skromno ga je ponudio svojom domaćom kobasicom koja nije imala neko posebno ime. Oduševljen novim okusom car ju je nazvao Krainer Wurst, kranjska kobasica, po pokrajini u kojoj se zatekao. Na Božić 2006. godine kranjske kobasice imale su čast biti diijelom svemirskoga doručka

San Giorgio

San Giorgio, na hrvatskome sv. Juraj, poznati je kršćanski svetac i mučenik. Zaštitnik je seljaka i domaćih životinja. Najčešće ga se prikazuje kako pobjeđuje zmaja i spašava mladu ljepoticu. Generacije Gavrilovića štuju ga kao svoga sveca zaštitnika. San Giorgio naziv je Gavrilović premium mortadele jer se ona priprema po izvornoj talijanskoj recepturi.

Petrinjska šunka

Petrinjska šunka dobila je ime po gradu Petrinji gdje se nalazi sjedište Mesne industrije Gavrilović. Taj jedinstveni proizvod rezultat je višestoljetne tradicije pripremanja vrhunskih suhomesnatih delikatesa.

Izvorna Zimska salama

Gavrilović jedini u Hrvatskoj proizvodi izvornu Zimsku salamu. Priprema svake pojedine salame poput vrhunskoga je tretmana u wellness centru. Ni u čemu se ne pretjeruje, sve ide svojim prirodnim tijekom, sve je zadano i strogo kontrolirano: sol, vlažnost, protok zraka, lagano dimljenje na prirodnom bukovom drvu, zrenje te razvoj plemenitih plijesni. U čast toj višestoljetnoj tradiciji Petrinja je proglašena Gradom prve hrvatske salame.

Važnost hlađenja

Broj bakterija na sobnoj se temperaturi udvostručuje svakih 20 minuta. Zato je hlađenje proizvoda izuzetno važno. Mislite uvijek na to da su meso i kobasičarski proizvodi „živi“ artikli te da se mijenjaju iz sata u sat.

Povijest trajnih kobasica

Sumerani su prvi počeli izrađivati trajne kobasice oko 3000 godina prije Krista, a na taj su način mogli očuvati kvalitetu mesa i spriječiti kvarenje. Vrlo cijenjen proizvod postale su u vrijeme antičke Grčke i Rima. 

Graničarska kobasica

Graničarska kobasica ima specifičan naziv koji dolazi iz vremena kada su Petrinju naseljavali graničari koji su ove prostore branili od prodora Turaka.