Lagane i sočne Gavrilović šunke za uskrsnu trpezu

Lagane i sočne Gavrilović šunke za uskrsnu trpezu

Tradicija slavljenja Uskrsa

Šunke i lopatice iz naše uskrsne ponude idealan su izbor za blagdanski stol. To su lagani, sočni i niskokalorični proizvodi bogati bjelančevinama, a u uskrsnoj ponudi imamo za svakoga po nešto.

Šunke iz redovne ponude – Delikates, Stancija, Farmer i Domaća šunka - osim za kuhanje i pečenje, odlične su za pripremu salata i sendviča kao mesna podloga.

Priprema šunke za Uskrs

Iskusne domaćice znaju, a mlađe neka sada uče, da će za Uskrs svojim ukućanima pripremiti šunku ili lopaticu, na način da će ih ili kuhati ili peći. Sve šunke i lopatice iz naše uskrsne ponude mogu se konzumirati bez kuhanja jer su u Gavriloviću potpuno termički obrađene, ali za potpuni kulinarski doživljaj preporučujemo sljedeći način pripreme.

1. šunku ili lopaticu potrebno je staviti u hladnu vodu i kuhati u nesoljenoj vodi do momenta ključanja vode

2. za bogatiji okus i miris šunke, u vodu dodati zrna papra, listove lovora i ostale začine po želji

3. nakon kuhanja, šunku je potrebno ostaviti da se u toj vodi potpuno ohladi

Ljubiteljima pečenja preporučujemo šunku ili lopaticu umotati u tijesto pripremljeno za kruh i ispeći u pećnici. Šunku i lopaticu prethodno nije potrebno kuhati.

 

Mala škola kulinarstva

Nitko ne sumnja u savršenstvo francuske gastronomije pa tako ni mi. Naprotiv, zavirili smo u francusku kulinarsku enciklopediju i potvrdili ono što su nam ispričali Gavrilovićevi majstori, a tamo piše: "Šunkom nazivamo svinjski but obrađen na različite načine. Prodaje se u komadu ili rezana, kuhana ili sirova, odnosno usalamurena, sušena ili dimljena. Dobra šunka mora biti bucmasta s obilnim, ali ne predebelim slojem masnoće ispod kože. Iako se i svinjska lopatica obrađuje na iste načine, ne smije se nazivati 'šunkom' jer je inferiornijega okusa", podučava nas osnovama neprijeporni Larousse Gastronomique. 

 

Evo kako se to radi u Gavriloviću

Gavrilovićevi majstori obrađuju birane komade svinjskog buta i lopatice. Posebnu sočnost i aromu šunke dobivaju u Odjelu pripreme sirovina i začina gdje ih se lagano tretira mješavinama začina. Sve mješavine začina pripremaju se u Gavriloviću pod stručnim nadzorom naših iskusnih tehnologa. Zaokruženi okus i miris uskršnjih delicija dobivamo posebnim načinima dimljenja, kuhanja ili pečenja u proizvodnom Odjelu polutrajnog programa, također pod stručnim vodstvom Gavrilovićevih tehnologa.