Di Giusto salame, davna receptura za novi užitak

Di Giusto salame, davna receptura za novi užitak

Romama i Divina nove su premium salame iz Gavrilovića. Laganog su i blagog okusa koji prija i mlađoj i starijoj populaciji. Sočne su i mekane po uzoru na premium salame sjeverne Italije. Lako se prepoznaju po rustikalnom ovitku obavijenom plemenitim plijesnima u duhu tradicionalnih Gavrilovićevih delikatesa.

Kako servirati salamu Romanu?

Salama Romana narezuje se na tanke ploške debljine cca 1 mm. Važno je prije narezivanja oguliti ovitak sa špagom. Salamu Romanu preporučujemo poslužiti uz zelene masline, marinirane tikvice ili patliđane. S laganijim okusom Romane odlično se sljubljuju fini, mazivi sirevi - kozji ili ovčji mekani sir. Od crnih vina najbolje je ponuditi Merlot, a od bijelih Malvaziju i Portugizac.

Kako servirati salamu Divinu?

I salama Divina se narezuje na tanke ploške debljine cca 1 mm, a prije narezivanja važno je oguliti ovitak. Divinu preporučujemo poslužiti kao male, neobične, ali ukusne i osvježavajuće zalogajčiće uz mekani sir ricottu i svježe voće, najbolje nektarinu ili šljivu. Provjerena kombinacija je i tanko narezana Divina na bruschetti s tvrdo kuhanim prepeličjim jajima. Uz ovu salamu, od crnih je vina najbolje ponuditi Frankovku ili Cabernet Merlot, a od bijelih Rajnski Rizling ili Chardonnay.

Po kome je Di Giusto linija premium trajnih salama dobila ime?

Od druge polovice 19. stoljeća, više generacija talijanskih obitelji zime su provodile u Petrinji pripremajući fine salame u tvornici Gavrilović, a među njima je bila i obitelj Di Giusto. Članovi te obitelji bili su poznati mesarski majstori te su, radeći uz bok Gavrilovićevim majstorima, ostavili duboki trag u povijesti tvornice i hrvatske gastronomije. Dokaz čvrstih veza talijanske obitelji s Petrinjom je činjenica da potomci obitelji Di Giusto još i danas rade u Gavriloviću. Osmislivši Di Giusto liniju unutar branda Gavrilovićevih trajnih salama, odajemo im zasluženo priznanje.

Premium dizajn ove linije naglašen je tamnom bojom etikete sa zlatnim detaljima. U pozadini se nalazi originalna fotografija iz 1906. godine na kojoj su prikazani petrinjski i talijanski majstori iz Gavrilovića. Etiketu diskretno krasi i grb sjevernotalijanske pokrajine Furlanije-Julijske krajine iz koje potječe talijanska obitelj koja je zaslužna za uspjeh Gavrilovića kroz povijest.

Pročitajte istinite priče iz povijesti Gavrilovića napisane perom poznatog književnika i novinara Zvonimira Milčeca

Talijanski prsti u petrinjskoj salami